036 - 12 66 66 info@tandlyftet.se

SKALFASAD

SKALFASAD

Vad är en skalfasad 

 

 Har du skadade tänder? Har du missfärgade tänder? Mellanrum mellan framtänderna? Fyllningar som missfärgats. Då kan skalfasader vara en lösning. En skalfasad är ett tunt porslinsskal som limmas över den egna tanden. 

Det är tandteknikern som tillverkar dessa små smäckra porslinssfasader som tandläkaren sedan limmar på tändernas framsida. 

Fasaden skiljer sig från kronan (läs avsnittet om kronan) genom att den täcker endast utsidan av tanden och inte hela tanden som en porslinskrona. En annan skillnad jämfört med en krona är att tandläkaren inte alls behöver slipa mycket på den egna tanden när skalfasader görs. Endast en liten slipning på emaljen görs för att tandteknikern ska kunna tillverka skalfasaden. Ibland behövs ingen slipning alls på den egna tanden. I vissa fall behövs ingen bedövning när man slipar för skalfasader. Eftersom man hela tiden är på emaljen och putsar och avlägsnar knappt 0.2-0.3 mm behövs därför ingen bedövning. 

 

Skalfasader görs ofta på framtänderna. Fasader som görs på rätt sätt och rätt indikationer ska normalt sitta 15-20 år. Ibland ännu längre. Det är viktigt att fasader sätts på tandens emalj för att de ska hålla länge. Därför är det viktigt att man inte slipar mycket på tanden. Så fort fasaden limmas på emaljen blir porslinsfasaden lika stark som tanden.  
 
Hur går det till?
 
Se nedanstående bildserie.

Under det första besöket undersöker tandläkaren dina tänder och ditt tandkött. Röntgen tas också. Därefter fotograferas tänderna och profilbilder tas också.

Besöket avslutas med att man tar avtryck I över och underkäken.

1-3 dagar efter första besöket får patienten se 2-3 st före och efter bilder på hur det är tänkt att de nya tänderna ska se ut på ett ungefär. Detta är en 2D bild och photoshoppad bild. Visar översiktligt det tänkta utseendet. Om patienten är nöjd här går man vidare till att beställa formen i 3D (uppvaxning).

 

 

När patienten valt 2D bild kommer 3D designen. De två nedre bilderna visar hur fasaderna kommer se ut. Denna 3D design printas ut och provas ut på patientens tänder en vecka senare.

Andra besöket:
Den första: Tändernas utseende innan. 
Den andra: Provning av uppvaxningen.
Den tredje: Lilla slipning av emaljen som utförts helt utan bedövning.
Den fjärde: Patienten får ha dessa provisoriska fasader tills de färdiga skalfasaderna kommer. 

 

Så här avslutas andra besöket. Patienten får tillfälliga (provisoriska fasader) som hon kan ha under tiden tills de riktiga skalfasaderna kommer efter 1-2 veckor.

Tredje besöket: De nya skalfasaderna provas ut och patienten får godkänna form och färg. Därefter sätts de på plats. Foton tas. Patienten färdigbehandlad.

Har ni frågor eller funderar kring era tänder, vad som är bäst, skalfasader eller kronor och vill ha svar på era frågor kan ni alltid ringa in till oss, maila eller boka en kostnadsfri konsultation där vi går igenom vad man kan göra för eventuell behandling. Klicka på “Boka online” knappen nedan för att komma till bokningssystemet.

FÖRE OCH EFTER

Vill ni veta mer om skalfasader eller boka en kostnadsfri konsultation på plats i kliniken eller via Facetime och Whatsapp. Klicka då på knappen nedan för att komma till bokningssystemet online och välj en tid som passar dig. 

Thulevägen 2, Huskvarna

036 - 12 66 66