036 - 12 66 66 info@tandlyftet.se

LAGNING

LAGNING

Material:
 
Komposit är ett typ av material som används i stort sett av alla tandläkare i Sverige när man ska laga en tand som drabbats av ett hål, eller varit med om ett trauma där en tand tagit skada eller där en fyllning frakturerat.
Förr lagades tänderna med amalgam och i vissa länder är detta fortfarande vanligt. Amalgam är svart till färgen och innehåller en del kvicksilver. Idag ser vi fortfarande en hel del patienter med amalgamfyllningar och dessa är det inget fel på. Tvärtom har dessa en väldigt lång livslängd och hållbarhet.
 
Kompositen har till skillnad från amalgamet inte lika lång hållbarhet. Fördelen med komposit är att det går att efterlikna en tand så nära som möjligt tack vare alla olika färger som kompositen har.
 
Hur går det till när man lagar en tand?
 
Tandläkaren undersöker och kompletterar ofta med en röntgen för att detektera kariesangreppet/frakturen.
Därefter erbjuds lokalbedövning. Om frakturen/hålet i tanden är tillräckligt stort eller om man tappat en stor bit av en lagning på en kindtand är rekommendationen att överväga att sätta dit en krona istället.
Om en fyllning ska göras borras hålet bort och tanden putsas, tvättas med fosforsyra och sedan appliceras ett lager bonding (klister). Därefter packas kompositen och lyses på för att stelna. Fyllningen putsas så den känns slät och känns bra vid ihopbitning.
 
Oftast går det bra att äta direkt efter en fyllning. Om tungan och läppen är bedövade ska man vara försiktig när man äter och helst vänta tills bedövningen släppt.
Det kan isa efter en nylagad tand men brukar oftast gå över inom de närmsta dagarna. Skulle det inte gå över kontaktar du din tandläkare så bokar vi en ny tid.

Thulevägen 2, Huskvarna

036 - 12 66 66