Rotfyllning

Oftast börjar det med ett kariesangrepp (hål i tanden) eller en spricka som leder till att tandens inre del (pulpan) blir inflammerad.

Bakterierna från kariesangreppet har nått pulpan som blir inflammerad och man får tandvärk som pulserar eller molar och tanden bör rotfyllas. Syftet med rotfyllning är att avlägsna inflammerad vävnad (pulpan) i kanalerna och fylla igen dem.

Detta kan göras under ett eller två besök beroende på svårigheter med kanalerna samt infektionens storlek.

Om det börjar med ett hål i tanden som inte lagas i tid och bakterierna når pulpan leder det till spridning av bakterierna ner genom kanalerna. Är tanden obehandlad under en lång tid finns risken att infektionen sprider sig ut i tandbenet och ibland svullnar man upp. Tanden blir tuggöm och man kan inte äta på den sidan.

Hur går det till?

  • Tandläkaren tar en röntgenbild. Därefter får man bedövning. Har tanden varit obehandlad ett bra tag och pulpan är död behövs ingen bedövning.
  • Tanden öppnas upp och tandläkaren letar efter kanalerna. En duk placeras kring tanden och isolerar den från bakterier och saliv.
  • Därefter rensas tanden med olika filar och kanalerna spolas rent med bakteriedödande vätskor.
  • Kanalerna fylls sedan med gummiliknande material (guttaperka) och tanden fylls sedan antingen med komposit (plastmaterial) eller om tanden är så pass skör bör den kronförses. Detta för att tanden i framtiden inte ska spricka.

Gör det ont?

Själva rotfyllningen gör inte särskilt ont. De flesta patienter blir ganska förvånade över hur symtomfritt en rotfyllningsbehandling är.

Det som kan vara problematiskt är om man har tandvärk och man ska öppna upp tanden för att lätta på trycket. Svårigheterna ligger i att få tanden bedövad.

Pga av inflammationen i tanden är det ofta svårt att få bedövningen att verka. I de fallen får man bedöva lite i tanden. Efter en rotfyllning kan man ibland känna en viss ömhet från tanden/området.

Detta är helt normalt och man kan räkna med att man är lite öm 5-7 dagar efter en rotbehandling. Ibland kan det hålla i sig längre än så.